Андраш Тома, воен заробеник од Втората светска војна кој најдолго остана во заробеништво. Трагична приказна, многу тешка и емотивна.Заслужува филм
  Објавено на
share

 Трагична приказна, многу тешка и емотивна.Заслужува филм

 Андраш Тома, воен затвореник од Втората светска војна кој најдолго остана во заробеништво

 

 Младиот Андраш Тома.

Иако во тоа време беше нејасно, малкумина знаеше кога падна во рацете на Советскиот Сојуз на крајот на 1944 година дека ова за него ќе биде почеток на повеќедецениска одисеја што ќе заврши со Андрас да го постави рекордот најдолго време. воен заробеник.

Позадина

Поради лошото водење на евиденција во руралниот регион во кој израснал Андрас и хаосот од војната во тоа време, малку се знае за него до неговото регрутирање во војска.

Тој е роден во Újfehértó и пораснал во малото село Sulyanbokor. Андраш имал мајка и татко и двајца полубраќа и сестри од својот татко. Во времето на неговото заробување во 1944 година, неговиот брат имал седум години, а неговата сестра имала само една година.

Од интервјуата на Андрас се знае дека посетувал барем малку школување. Сепак, се чини дека го напуштил училиштето рано за да стане чирак на ковач. До моментот кога Андраш почнал да се занимава со ковач, бранот на војната не одел добро за Германија и нејзините сојузници.

До летото 1944 година, германската војска и нејзините сојузници го претрпеа својот најголем пораз од војната. За време на операцијата Баграција, советската армија го уништи центарот на Источниот фронт.

Како резултат на тоа, остатокот од Источна Европа сега беше широко отворен. Додека советските трупи се влегоа во Романија и Бугарија, двајцата сојузници ја сменија страната и објавија војна на Германија.

Унгарија требаше да го стори истото се додека фашистичкиот удар поддржан од германските сили не всади прогермански диктатор под унгарскиот еквивалент на нацистичката партија, партијата Крст со стрелки.

Откако партијата „Крст со стрелки“ ја презеде контролата врз Унгарија во октомври 1944 година, новата влада започна бран на општа мобилизација во која секој способен маж на возраст од 14 до 70 години беше повикан на воена служба.

Во тоа време, армиски регрутери дојдоа да го посетат Андраш во неговата семејна куќа за да го регрутираат во војска.

Фаќање и затвор

Поради огромниот број Унгарци фрлени во армијата во тоа време, заедно со огромните нивоа на уништување, не се знае дека постојат соодветни податоци за Андраш.

Сепак, подоцнежните интервјуа со него многу сугерираат дека служел во артилериски полк. Ова е поради тоа како тој зборуваше за пукање со канони и неговото познавање на артилерија што обичниот пешадиски војник не би го знаел.

Тој, исто така, рече дека стандардната значка на пешадиската капа на капата на унгарската армија не била негова значка. Но, тој не сакаше да објасни како изгледа неговата значка.

Поради ова, најдобро се заклучува дека бил регрутиран во октомври 1944 година, бил обучен да помага во огнено оружје за унгарската армија и бил фрлен во битка заедно со неговиот татко.

Не се знае точно кога бил заробен, но советските записи велат дека бил заробен во близина на полскиот град Краков.

Бидејќи Краков не бил ослободен до 19 јануари 1945 година, а најраниот запис што Советите го имаат за него е во воен логор во близина на Ленинград на крајот на јануари 1945 година, Андрас веројатно паднал во рацете на Советите некаде помеѓу декември 1944 и јануари 1945 година.

Фотографија од 1939 година покажува унгарски војници во близина на полската граница. Слика преку Bettmann/Getty Images.

Откако Андрас беше во советско заробеништво, се чини дека неговиот кошмар навистина започна токму тогаш. Иако преживеал некои од незгодните последни битки од Втората светска војна, тој сè уште не бил надвор од шумата.

Транспортот од првите редови до советскиот логор за заробеници не беше лесен. Советските трупи спакуваа десетици затвореници во мали, незагреани автомобили.

Додека возот полека продолжуваше кон Советскиот Сојуз, мажите во автомобилот на Андрас почнаа да умираат од студ, нетретирани рани и болест.

За време на неколкунеделното патување до Ленинград, Андрас се сеќава дека морал да спие на мртвите тела на неговите поранешни другари бидејќи немало каде да оди. Ова искуство очигледно почна да влијае на него до моментот кога тој пристигна во првиот логор за заробеници во близина на Ленинград.

Кога еден советски офицер почнал да го пополнува својот прашалник, го запишал своето име како Андрас Тамас. Ова, се разбира, не беше неговото вистинско име. Зошто неговото име било запишано поинаку е изгубено во историјата.

Но, имајќи предвид дека Андраш едвај зборуваше до овој момент, тој можеби само промрморе нешто; офицерот го запиша и тоа беше тоа. Андрас не знаеше дека мала грешка ќе го чини живот.

Во следните две години, Андрас беше чуван во најмалку уште еден логор за воени заробеници. Сепак, до 1947 година, тој бил снимен како има еден вид психоза и бил испратен од логорот на заробениците во рудиментирана психијатриска болница во близина на Котелнич, Русија. Токму тука ова ќе биде неговиот дом во следните 53 години.

Престој во болница и откривање

Откако Андрас беше во психијатриска болница, остана без со кого да разговара. За време на неговиот почетен период на заробеништво, тој беше еден од ретките Унгарци во речиси целосно германски логор. Тој, исто така, не подигна ниту еден Русин. Како резултат на тоа, Андрас не можеше да комуницира.

Комбинирајќи го ова со фактот дека тој страдал од шизофренија, способноста на Андрас интелигентно да комуницира со други луѓе во основа била нула.

Поради неговата неспособност да комуницира, секој обид од негова страна да се заложи за негово ослободување беше невозможен. Унгарската влада го истражи неговото исчезнување.

Меѓутоа, кога го испратија неговото име на списокот на потенцијални унгарски заробеници, советските власти изјавија дека го немаат на нивниот список. Ова беше точно бидејќи Андраш Тома сега беше Андрас Тамас во советските записи.

Кога последната група унгарски заробеници беше ослободена во 1954 година, а Андраш не беше меѓу нив, тој беше прогласен за законски мртов од унгарскиот суд. Андраш оттогаш легално не постоел, освен што не го знаел тоа.

Во следните пет децении, Андрас лежеше во болница. За тоа време тој претрпел непозната здравствена состојба која ги принудила лекарите да му ја ампутираат десната нога за да му го спасат животот. Но, покрај тоа, тамошниот персонал имал мала интеракција со него.

Иако многумина се обидоа со текот на годините, малкумина членови на персоналот се обидоа да комуницираат, бидејќи неговото постојано шетање на неговиот постар дијалект, унгарскиот, се сметаше само за глупост и симптом на неговата шизофренија. Тоа е се додека еден словачки лекар кој го посетил не препознал што навистина е.

Во 1997 година, словачки лекар беше во посета на болницата. Меѓу пациентите што ги видела бил и Андрас. Други o7; рекоа дека не можат да го натераат да зборува.

Додека таа ги слушаше мрморите што тој ги кажуваше, докторот брзо сфати дека не само што е вистински јазик, туку и дека може да го разбере.

Откако порасна блиску до границата со Унгарија, таа препозна дека она што го зборува Андраш е речиси исчезнат унгарски дијалект.

Зачудена од нејзиното откритие, таа ја предупредила болницата, која ја контактирала унгарската амбасада.

Откако унгарската амбасада дозна за Андраш, унгарското воено аташе веднаш беше испратено да го интервјуира. Она што го кажа Андрас беше изненадувачки.

Андрас си оди дома

Додека унгарскиот воен офицер го интервјуираше Андраш, тој беше изненаден од тоа колку зборува и што зборува.

Иако немале евиденција за неговото унгарско државјанство, неговите разговори со офицерот го докажале неговото познавање на Унгарија бидејќи тој можел да именува луѓе што ги познавал од неговото село, како и неговите учители од училиштето и неговата служба во армијата.

Група психолози наскоро отишле да го интервјуираат и Андрас. Тие ја потврдија неговата дијагноза за шизофренија, како и неговата способност да зборува на застарен дијалект на унгарски.

Со сите овие докази, унгарската влада упати официјална молба до јавноста дека секој што може да има одамна изгубен роднина од војната, треба да достави примероци за ДНК тестирање.

Меѓу шестотини семејства кои испратија примероци на ДНК беше и сестрата на Андрас. Иако нејзиниот сопруг првично ја обесхрабрил, таа мислела дека ова може да биде нејзиниот одамна изгубен брат. Впрочем, вредеше да се сними.

Кога дојдоа резултатите од ДНК, научно беше докажано дека Андраш Тамас всушност бил Андрас Тома и дека неговата сестра и брат биле живи и здрави сите овие години подоцна.

Откако го потврди својот идентитет, Андраш конечно беше донесен дома во Унгарија на херојски пречек.

Андраш Тома по ослободувањето. Слика преку Reddit.

Како дел од начинот на кој владата се грижи за Андраш за 56-те години поминати во заробеништво, тие му доделија 56 години заостанати плати како припадник во унгарската армија и унапредување во наредник мајор плус пензијата што следуваше заедно со тоа унапредување. .

Но, ниту една сума пари не можеше да го поништи страдањето што го преживеа Андрас.

Неговата сестра Ана подоцна раскажа дека тој сè уште одбивал да разговара со никого во првите неколку недели кога се вратил. Сепак, тој полека почна да ја обновува довербата во неа и нејзиното семејство.

Андрас потоа се зафати со хоби да ги поправа земјоделските алатки на семејниот имот и да се грижи за цвеќињата. Тој и помогнал да подготви оброци со лупење зеленчук и други задачи низ куќата.

Андраш ја разви желбата повторно да разговара и постојано се смееше и се шегуваше со сите, вклучително и со непознати. За жал, ова нема да трае долго.

Ниту четири години откако Андрас се врати дома, тој почина од природна смрт. На неговиот погреб присуствуваа над две илјади луѓе, а тој беше погребан со целосни воени почести.

Но, како се случи оваа травестија на правдата?

Заклучок

Андраш Тома беше една од многуте жртви на Втората светска војна. Откако беше принуден да води војна што не ја сакаше, тој претрпе неискажлива суровост и во затворските логори и во болницата.

Заборавен на времето поради невнимателноста на советската бирократија, како и поради тоа што немаше кој да се залага за него во Русија, тој речиси целиот свој живот го помина како затвореник. 

Можеби единствената сребрена линија во оваа приказна е тоа што барем тој умре како херој во својата земја опкружен со оние кои го сакаа, а неговата приказна може да биде предупредувачка приказна за должната грижа потребна за грижа за затворениците за време на војна.

Извори

https://web.archive.org/web/20110612041040/http://www.mno.hu/portal/12663

https://www.theguardian.com/world/2000/sep/19/1

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2001-oct-28-mn-62435-story.html

https://thehistoryfiles.com/hungarian-armed-forces-1944-45-i/

https://www.cbc.ca/news/world/last-pow-laid-to-rest-in-hungary-1.494247
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани