ДЕН ЕКСТРЕМ ПОВЛЕКУВА ЕДНАКОВ КОНТРА ЕКСТРЕМ Во Луизијана: Десетте Божји заповеди во сите училници
  Објавено на
share

ЕДЕН ЕКСТРЕМ ПОВЛЕКУВА ЕДНАКОВ КОНТРА ЕКСТРЕМ

Во Луизијана: Десетте Божји заповеди во сите училници

 

Во Луизијана: Десетте Божји заповеди во сите училници

 

Американската држава Луизијана нареди Десетте заповеди да бидат изложени во сите училници во државните училишта.

Еден локален уредник налага дека Десетте заповеди мора да бидат на постери кои се доволно големи - 12 инчи на 8 инчи - за да бидат лесни за читање. Ќе бидат поставени од градинки до универзитети.   

Законот го подготвија претставници на Републиканската партија, која има двотретинско мнозинство од местата во двата дома на законодавниот дом на Луизијана. Плакатите ќе се финансираат преку донации и нема да се користат владини средства за нив.

 

Според невладините, новиот закон го прекршува правилото за поделба на црквата од државата и е грубо кршење на уставот.

Луизијана е првата и единствена американска држава со ваков закон.

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани