Власта што доаѓа и реакциите на неа - Џејсон Мико
  Објавено на
share

 

Власта што доаѓа и реакциите на неа

Со нов претседател на функција и нов премиер и неговата влада на должност, ова е местото каде што се наоѓаме денес. Шест производи за носење додека ја истражувам сцената:

Прво, има голем гнев во Грција – не само кон Македонија, туку и едни кон други. Има многу обвинувања кои летаат напред-назад. Поранешниот шеф на грчката дипломатија Никос Коѕијас ја обвинува актуелната влада на Нова демократија за неуспеси на многу фронтови во однос на спроведувањето на таканаречениот договор од Преспа. Додека Македонија беше зафатена со менување документи, знаци, валута и многу повеќе, Грците не прават ништо. Гневот и обвинувањата ќе продолжат да растат.

Второ, има многу критики кон ЕУ и владата на СДСМ/ДУИ – а таа критика е од невладини организации, поранешни дипломати, новинари и потписници на таканаречениот договор од Преспа. Со оглед на тоа што овие лица никогаш навистина не ја критикуваа поранешната влада кога беше на власт, и додека одредени гласови во и надвор од Македонија - вклучувајќи го и мојот - рекоа дека она што го прави поранешната влада ќе биде лошо за Македонија и за кредибилитетот на ЕУ, не еден нè слушаше. Сега кога се надвор од владата и сега кога СДСМ/ДУИ се надвор од власта, тие се чувствуваат слободни да му кажат на светот што навистина мислат, што е спротивно од она што го мислеа и зборуваа во 2018/2019 година.

Трето, има многумина кои го поддржаа и таканаречениот договор од Преспа и барањата на Бугарија кон Македонија кои во моментов ретроспективно ја анализираат нивната поддршка заклучувајќи дека можеби грешеле.

Четврто, Али Ахмети и неговата партија ДУИ се бесни што не се вратени на власт за да можат да продолжат со својата корупција и се закануваат со сè што не е насилство (засега). Ова ќе продолжи да ги ослабува Ахмети и ДУИ, што е добра вест за Македонија и за регионот.

Петто, САД и ЕУ, во најголем дел, се чини дека се во ред – засега – со текот на настаните. Се чини дека разбираат дека додека новиот претседател и идната влада ќе продолжат да ја нарекуваат земјата Македонија, тие ќе се придржуваат до таканаречениот договор од Преспа кога станува збор за документи итн.  

Шесто, огромното мнозинство од граѓаните на Македонија, без разлика на етничката припадност, се повеќе заинтересирани за тоа што ќе прави новата влада за економијата, искоренувањето на корупцијата, планирањето на новата учебна година во септември итн. на секојдневниот живот на сите во Македонија. Прашањата како „европската ориентација“ на Македонија не се во прашање – се разбира Македонците – а новата влада – е ориентирана кон Европа. Прашањето е како да се постигне тоа и бидејќи новата влада има силен демократски мандат од народот, најдобро е да им се даде шанса со спроведување на нивната агенда.

Конечно, дозволете ми да завршам со оваа фасцинантна анализа за Х од германскиот новинар Михаел Мартенс (кој пишува за Франкфуртер Алгемајне Цајтунг и со децении го покрива Балканот), која е многу откривачка:

(Емоџи со македонско знаме) идниот премиер Мицкоски може само да се охрабри да ги отфрли условите на ЕУ и Бугарија за почеток на пристапните преговори. Тој би бил будала да и верува на ЕУ, Париз или Берлин и да го промени уставот на неговата земја за непостоечка „ЕУ-перспектива“.

Од добри причини. Инвестирањето во перспективата за членство во ЕУ денес е како инвестирање во, да речеме, грчки државни обврзници во 2010 година. Не е добра идеја, освен ако не сакате да губите време и пари.

Затоа е разбирливо што Христијан Мицкоски, новоизбраниот (потенцијален) иден премиер на Северна Македонија, не е подготвен да ги исполни предусловите на Бугарија поддржани од ЕУ за почеток на пристапните преговори со ЕУ.

Софија бара Северна Македонија прво да го напише бугарското малцинство во сопствената земја во преамбулата на својот устав пред да може да ги започне пристапните преговори. Има добра причина да се биде скептичен во Скопје за ова барање. Затоа што ова не би бил крајот.

Веќе постои цел каталог на (понекогаш историски гротескни) понатамошни барања кои Бугарија е подготвена да и ги наметне на соседната земја. Ако Северна Македонија попушти сега, тоа само ќе ја отвори вратата за каскада од натамошни уцени во годините што доаѓаат.

Затоа може само да се охрабри идната влада во Скопје да не попушти. Како одговорен лидер, Мицкоски не може да се согласи со политика која води во ќорсокак.

Неговите коалициски партнери се надеваме дека ќе разберат дека ќорсокакот е ќорсокак за сите, без разлика на етничката припадност.

Одиме напред, Грција и Бугарија, првенствено, ќе продолжат да го сликаат ова како Македонија да се врати на својот збор, руската инволвираност, недостатокот на европска посветеност итн. И двајцата ќе продолжат да и кажуваат на Македонија, со толку многу зборови, во клубот на ЕУ, а вие не сте, затоа мора да го правите тоа што го кажуваме“.

Али Ахмети ќе продолжи да бара тој и неговата партија да бидат во владата и може, сепак, да се врати на насилството што го донесе на македонската политичка сцена откако не успеа да ја подели земјата на два дела во 2001 година. Тој е насилен човек по природа .

Меѓународната заедница, првенствено САД и ЕУ, ќе продолжи да чека и да види став, избирајќи да се фокусира на конкретни резултати во борбата против корупцијата, почитувањето на владеењето на правото и во економијата.

Засега да и дадеме можност на идната влада да го направи она што тие рекоа дека ќе го направат.

https://macedoniancontentfarmers-substack-com.translate.goog/p/the-incoming-government-and-reactions?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=mk&_x_tr_hl=mk&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани