КОГА КАМБАНИТЕ ПРЕСТАНАА ДА ЅВОНАТ
  Објавено на
share

КОГА КАМБАНИТЕ ПРЕСТАНАА ДА ЅВОНАТ 

фотографија која заслужува статус

No photo description available.

Мост Либењ, Прага, јули 1942 година.

Германците собираат ѕвона од Бохемија и Моравија. Тие беа стопени и искористени за војната.
Во тоа време, пет бродови испловија од Прага по Влтава и реката Елба, 9801 ѕвона со вкупна тежина од 1563 тони.
Вкупно 43.776 ѕвона беа отстранети и стопени во поранешна Чехословачка. Од предвоениот број, 13% останале во Бохемија и 6% во Моравија.
Ова се случувало и во повеќето окупирани земји.КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани