СУДЕЊЕТО НА ТРАМП - СУДИЈА КАКО ОД ФЕУДАЛИЗМОТ
  Објавено на
share

пишува Алан Дершовиц

 

Бев внатре во судот кога судијата го затвори судењето на Трамп, она што го видов ме шокираше.

Судијата на судењето беше „апсолутен тиранин“

 

Сум набљудувал и учествувал во испитувања низ целиот свет. Сум видел правда и неправда во Кина , Русија, Украина, Англија, Франција, Италија, Израел, како и во скоро 40 од нашите 50 држави. Но, во моите 60 години како правник и професор по право, никогаш не сум видел спектакл каков што го забележав како седев во првиот ред на судската палата вчера.

Судијата во судењето на Доналд Трамп беше апсолутен тиранин, иако пред поротата се чинеше дека е добронамерен деспот. Се чинеше дека тој автоматски пресудува против обвинетиот на секој чекор. 

Многу искусни адвокати ги кренаа веѓите кога судијата ги исклучи очигледно релевантните докази кога беа понудени од одбраната, додека вклучи и нерелевантни докази понудени од обвинителството.

Трамп зборуваше за медиумите со Алан Дершовиц зад негоПретседателот Трамп зборува за медиумите во Кривичниот суд на Менхетен, додека поддржувачите се редат зад него, на 20 мај 2024 година, во Њујорк. (Дејв Сандерс-Бул/Getty Images)

 Но, кога единствениот суштински сведок на одбраната, искусниот адвокат Роберт Костело, ги подигна веѓите на една од одлуките на судијата на Врховниот суд на Њујорк, Хуан Мерчан, судот збесна.Губејќи ја свежината и покажувајќи ја својата тенка кожа, судијата ја исчисти судницата од сите, вклучително и медиумите.Поради некоја причина, ми беше дозволено да останам и забележав една од највпечатливите погрешни предрасуди што некогаш сум ги видел. Судијата всушност се закани дека ќе го удри целото сведочење на Костело доколку тој повторно ги подигне веѓите.Тоа секако би било неуставно бидејќи на обвинетиот ќе му го ускрати правото од Шестиот амандман да се соочи со сведоци и да покренува одбрана.

АЛАН ДЕРШОВИЦ ГО ИСПИШУВА ЕНБЦ ЗА РАБОТА НА „ЦЕЛА ПРИКАЗНА“ ЗА РАЗГОВОР ВО СУДНИЦАТА НА ЊУ В ТРАМП

Ќе го казнеше обвинетиот за нешто за што беше обвинет сведок.

Дури и ако она што го направи Костело беше погрешно, а не беше, би било крајно несоодветно и незаконско да се укине неговото сведочење - сведоштво што го поткопува и противречи на ѕвездениот сведок на владата.

Заканата на судијата беше апсолутно срамота, неетичка, незаконска и ситна.

Освен тоа, неговиот афект при упатувањето на таа противуставна закана го откри неговиот целосен презир кон одбраната и кон секој што сведочеше за обвинетиот. 

Алан Дершовиц на судењето на Трамп

Адвокатот Алан Дершовиц се враќа од пауза за време на судењето на поранешниот претседател Трамп во Кривичниот суд на Менхетен на 20 мај 2024 година, во Њујорк. (Стивен Хирш-Бул/Getty Images)

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани