Се покажа дека лекот за хипертензија рилменидин го забавува стареењето кај црвите, ефект што кај луѓето хипотетички може да ни помогне да живееме подолго и да не одржува поздрави во последните години.

Претходните истражувања покажаа дека рилменидин ги имитира ефектите од калориското ограничување на клеточно ниво. Се покажа дека намалувањето на достапната енергија додека се одржува исхраната во телото го продолжува животниот век во неколку животински модели .

Дали ова се преведува во човечка биологија или е потенцијален ризик за нашето здравје , е тема на тековна дебата . Пронаоѓањето начини за постигнување на истите придобивки без трошоците за екстремно намалување на калориите може да доведе до нови начини за подобрување на здравјето во староста.

Во една студија објавена во јануари, млади и стари црви Caenorhabditis elegans третирани со лекот - кој вообичаено се користи за лекување на висок крвен притисок - живееле подолго и покажале повисоки мерки во различни здравствени маркери на ист начин како и ограничувањето на калориите, како што научниците се надеваа.

„За прв пат, успеавме да покажеме кај животните дека рилменидин може да го зголеми животниот век“, рече молекуларниот биогеронтолог Жоао Педро Магалхаес , од Универзитетот во Бирмингем во Велика Британија.

„Сега сакаме да истражиме дали рилменидин може да има и други клинички апликации“.

Црвот C. elegans е омилен за студии, бидејќи многу од неговите гени имаат сличности со колегите во нашиот геном. Сепак, и покрај овие сличности, сè уште е прилично далечна врска со луѓето.

Понатамошните тестови покажаа дека активноста на генот поврзана со калориското ограничување може да се види во ткивата на бубрезите и црниот дроб на глувците третирани со рилменидин. Со други зборови, некои од промените што калориското ограничување ги дава кај животните и за кои се смета дека дава одредени здравствени придобивки се појавуваат и со лекот за хипертензија што многу луѓе веќе го земаат.

Друго откритие беше дека биолошкиот сигнален рецептор наречен ниш-1 е клучен за ефикасноста на рилменидин. Оваа конкретна хемиска структура би можела да биде насочена во идните обиди да се подобри животниот век и да се забави стареењето.

„Откривме дека ефектите на рилменидин за продолжување на животниот век беа укинати кога ниш-1 беше избришан“, објаснија истражувачите во нивниот труд . „Критично, спасувањето на рецепторот ниш-1 го врати зголемувањето на животниот век по третманот со рилменидин.

Нискокалоричните диети тешко се следат и доаѓаат со различни несакани ефекти, како што се истенчување на косата, вртоглавица и кршливи коски. Сè уште е рано, но размислувањето е дека овој лек за хипертензија може да ги даде истите придобивки како нискокалорична диета, а истовремено да биде полесен за телото.

Она што го прави рилменидин ветувачки кандидат како лек против стареење е тоа што може да се зема орално, веќе е широко препишан, а неговите несакани ефекти се ретки и релативно благи (тие вклучуваат палпитации, несоница и поспаност во неколку случаи).

Има уште долг пат за да се открие дали рилменидин ќе делува како лек против стареење кај вистинските луѓе, но раните знаци во овие тестови на црви и глувци ветуваат. Сега знаеме многу повеќе за тоа што може да направи рилменидин и како функционира.

„Со глобалното стареење на населението, придобивките од одложувањето на стареењето, дури и малку, се огромни“, рече Магалхаес .

Истражувањето беше објавено во Aging Cell .

Претходната верзија на овој напис беше објавена во јануари 2023 година.