Илон Маск е сè што стои на патот на тоталитаризмот
  Објавено на
share

 

 
 
 
 
 Michael Shellenberger
hellenberger

 

Илон Маск е сè што стои на патот на тоталитаризмот

 
Синоќа околу 20 ч. по локално време во Сао Паоло, Бразил, судијата на Федералниот врховен суд Александре де Мораес објави кривична истрага против Илон Маск, сопственикот на X, порано познат како Твитер, за наводно ширење дезинформации, попречување на правдата и дозволување на луѓето на кои Де Мораес им забранил социјалните медиуми слободно да ги изразат своите ставови. Де Мораес рече дека ќе го казни Х со дваесет илјади долари дневно за секое забрането лице кое Маск му дозволува да зборува.
 
Како таков, Де Мораеш го одведе Бразил чекор поблиску до диктатура. Уште повеќе, настаните од последните неколку недели јасно покажуваат дека Илон Маск е единственото нешто што стои на патот на глобалниот тоталитаризам. Без слобода на говор не може да има демократија.
 
Ако X падне, ние мора да продолжиме да се бориме. Можеме да продолжиме да комуницираме преку е-пошта и други платформи за социјални медиуми, како што е Фејсбук.
 
Но, е-поштата не е замена за капацитетот на платформите на социјалните медиуми да споделуваат информации со милиони луѓе. Марк Цукерберг, сопственикот на Фејсбук, ја напушти својата принципиелна позиција за слобода на говор во 2020 година по три години немилосрден притисок од активистички невладини организации, демократи и корпоративни огласувачи. Денес, Фејсбук активно го потиснува ширењето на вестите.
 
Мејнстрим корпоративните медиуми никогаш не биле покорумпирани и пототалитарни. Со мали исклучоци, тие шират владина пропаганда како политика. Никој не бара цензура повеќе од корпоративните медиуми, кои имаат корист од тоа што владите ги затвораат нивните конкуренти.
 
Владите или не ја штитат слободата на говорот или активно учествуваат во војната против него.
 
Минатиот месец, американскиот Врховен суд одржа сослушување на кое судиите јасно кажаа дека се во ред со тоа што американската влада врши притисок врз компаниите на социјалните медиуми да цензурираат. Минатата недела шкотската влада спроведе закон за сузбивање на таканаречениот говор на омраза, вклучително и шеги на комичари. Во Ирска, владата сака моќ да испрати полиција во домовите на луѓето за да пребарува компјутери и телефони за говор на омраза. Во Канада, владејачката Либерална партија сака моќ да ги праќа луѓето во доживотен затвор за работите што ги кажале. И Европската унија овласти мала група бирократи да одлучуваат што е вистина и лажно и да се вклучат во масовна цензура.
 
Сето ова се случува во истиот момент кога јас и моите колеги откривме дека владините разузнавачки организации работат преку невладини организации за да се мешаат во изборите ширејќи дезинформации за популистички активисти и политички кандидати. Со други зборови, владите бараат цензура за да ја заштитат нивната способност да шират дезинформации.
 
Што ги влошува работите, владите директно ги финансираат корпоративните медиуми. Сегашната бразилска влада троши 30 пати повеќе од претходната влада на медиумско рекламирање со цел да ги шири своите дезинформации.
 
Никогаш во животот не помислив дека ќе го доживеам порастот на тоталитаризмот во западните земји. Моќно малцинство образовани елити ширум светот бараат цензура, прогон и затворање на нивните политички непријатели. Нормално, тоа го прават во име на спасување на демократијата. Шокиран сум и засрамен што многу од овие тоталитарци ги нарекував пријатели и сојузници. Единственото објаснување е дека тие се во канџите на масовна психоза по години медиумска пропаганда и владини дезинформации лажно тврдејќи дека популистичките политички движења се недемократски.
 
Фактот дека иднината на слободниот говор почива на рамениците на еден поединец не е нешто што некој од нас треба да го сака. Не мислам дека тоа е одговорност што ја сака Илон Маск. Тој би бил многу побогат човек доколку никогаш не го купил Твитер. Тој исто така би живеел помирен живот. Откако Маск го купи Твитер, администрацијата на Бајден и Демократската партија му објавија војна. Различни владини агенции поднесоа повеќе несериозни тужби против Маск и неговите компании на начини многу слични на војната што бразилската влада ја води против Х.
 
Она што сето ова го открива е дека, додека Маск не го купи Твитер, ние навистина немавме слобода на изразување. Американската влада сметаше дека ги контролира и корпоративните медиуми и социјалните медиуми. Во досиејата на Твитер видовме дека ФБИ организираше кампања за дезинформации и цензура со цел да го заштити Џо Бајден.
 
Почнувајќи од Разузнавачката лига за сајбер закани, оперативците кои работеа за американското Министерство за одбрана и британското Министерство за одбрана се обидоа да ги сокријат своите напори за цензура и дезинформација како „сајбер безбедност“. После тоа, американското Министерство за домашна безбедност и Интернет опсерваторијата Стенфорд се вклучија во масовни напори за цензура околу изборите во 2020 година и Ковид.
 
Денес е јасно дека разузнавачките и безбедносните агенции работат заедно ширум светот за да добијат контрола над платформите на социјалните медиуми со цел да се дискредитираат, гонат иКОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани