Фабриката на Илон Маск во германска Тесла претрпе штета од речиси една милијарда долари по нападот од „најглупавите еко-терористи на Земјата“
  Објавено на
share

 

Фабриката на Илон Маск во германска Тесла претрпе штета од речиси една милијарда долари по нападот од „најглупавите еко-терористи на Земјата“


Подметнувачите на пожари кои себеси се нарекуваат Volcano Group ја оставија германската фабрика на Tesla без електрична енергија во вторникот, што доведе до штети за кои компанијата тврди дека може да достигне една милијарда долари.

Повеќе од 60.000 жители во Бранденбург, па дури и делови од Берлин исто така беа погодени кога беше запален единствениот високонапонски јарбол во близина на фабриката на Тесла во Грунхајде, покренувајќи пошироки прашања за тоа како да се заштити беспомошната инфраструктура клучна за економијата од вандали, саботери и криминалци. .

„Целосното уништување на Гигафабриката и исклучувањето на технофашистите како „Еленд“ Маск се чекор на патот кон ослободување од патријархатот“, се вели во соопштението на групата испратено до медиумите, користејќи игра со зборови за првото име на Маск дека во Германски значи „беда“.

Високиот директор на фабриката Андре Тиериг ја процени економската загуба за Tesla од прекинот на производството и последователното зголемување во „високи стотици милиони“ евра бидејќи околу 1.000 возила дневно не можат да се градат.

Неговата фабрика, прва на компанијата во Европа, го произведува кросоверот Model Y за повеќето европски пазари со волан на левата страна, вклучително и Германија.

Енергијата за итни случаи сè уште бара локалната трафостаница, која ја претвора електричната енергија во корисни пониски напони, сè уште да биде поврзана со остатокот од мрежата.

Меѓутоа, нападот ги прекина линиите помеѓу јарболот и трафостаницата, која се наоѓа на еден час возење источно од центарот на Берлин, што предизвика откажување на резервните системи.

Со исклучување на вентилацијата на Грунхајде, сите 12.500 вработени мораа да бидат испратени дома и може да поминат неколку дена за да се поправи штетата од локалниот оператор на мрежата.

„Во моментов не очекуваме да го продолжиме производството оваа недела“,  им рече Тиериг на новинарите .

Релативно малку се знае за малите саботери, кои - и покрај тоа што се „ најглупите еко-терористи на Земјата “, според Маск - досега избегнале апсење.

Нивниот метод се чини дека е впечатлив само еднаш секоја година или две на главно оддалечени локации, палејќи ги електронските кабли кои контролираат сè, од телекомуникации и возови до производствени погони.

Сојузното здружение за заштита на критичните инфраструктури (БСКИ) во Германија рече дека овие цели се нешто повеќе од седечки патки бидејќи се прави премалку за да се заштитат.

Оглас

„Треба да ги заштитиме овие објекти исто како што би можеле да ги заштитиме со воена инсталација“, рече заменик-претседателот на БСКИ Ханс-Валтер Борис за регионалниот радиодифузер Радио Берлин-Бранденбург во  вторникот , сугерирајќи употреба на дронови за нивно следење.

Повеќекратни главоболки за единствената европска фабрика на Тесла

Групацијата „Вулкано“ веќе го таргетираше снабдувањето со електрична енергија на фабриката „Тесла“ за време на фазата на изградба на централата во мај 2021 година, неколку месеци пред таа да започне со работа.

„Демонстративно стоиме со Tesla и ќе направиме се што е во наша моќ за да спречиме какви било понатамошни напади“, рече министерот за индустрија во Бранденбург, Јерг Штајнбах на брифинг за новинарите.

Тој ги повтори осудите на германскиот федерален министер за внатрешни работи во осудувањето на злосторството, но отиде чекор понатаму тврдејќи дека дели одредени карактеристики со тероризмот.

Тоа е најновата главоболка за Тесла и владата на Бранденбург што се појави неодамна во врска со фабриката.

Само неодамна локалните жители гласаа против проширувањето на фабриката Грунхеиде на референдум што не е обврзувачки за општинската влада, со резултат дека некои демонстранти кампуваат во шумата за да спречат каков било обид за расчистување.

Потоа, извештајот во  Стерн  го цитираше локалното претпријатие за водоснабдување WSE дека нашло докази дека производителот на автомобили го загадува водоснабдувањето во последните две години со штетни нивоа на фосфор и азотни соединенија дури  шест пати повеќе од законската граница  (Тесла не ги отфрли отчитувањата ).

„Дали овие прашања ќе имаат ефект врз проширувањето на фабриката, не можам да кажам“, додаде Тиериг.

Претходно оваа година, производството исто така  беше запрено  откако ќелиите на батерии испратени од Азија мораа да бидат пренасочени подалеку од Суецкиот канал поради нападите што ги започнаа милитантите Хути поддржани од Иран во Црвеното Море .

Можеби ќе има барем сребрена линија во прекинот оваа недела.

Недостатокот на производство може да помогне да се вратат залихите на непродадените Teslas во Европа на податливи нивоа без потреба од дополнителни стимулации за цените.

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани