Доделена големата награда на "Везув предизвик 2023"! Конечно можеме да го прочитаме првиот свиток!
  Објавено на
share

Доделена големата награда на Везув предизвик 2023: можеме да го прочитаме првиот свиток!

Свитокот стар 2000 години зборува за музиката, храната и како да уживате во животните задоволства.
5 февруари 2024 година

Ги објавуваме победниците на Големата награда на Везув предизвик 2023 година. Ќе погледнеме како го направиле тоа, што велат свитоците и што следува.

Придружете ни се на прослава во музејот Гети Вила во Лос Анџелес на 16 март, 16 часот. Повеќе информации овде .

ПобедаВо 18 век биле откриени свитоците. Повеќе од 800 од нив сега се чуваат во библиотека во Неапол, Италија; овие грутки од карбонизиран пепел не можат да се отворат без сериозно да се оштетат. Но, како можеме да ги прочитаме ако останат завиткани?

Свитокот прочитан од победниците.
Резултат на обид за физички одмотување свиток.

На 15 март 2023 година, Нат Фридман, Даниел Грос и Брент Силс го започнаа Везув предизвикот за да одговорат на ова прашање. Свитоците од Институтот за Франција беа снимени во забрзувачот на честички со извор на светлина во близина на Оксфорд. Ги објавивме овие КТ скенови со висока резолуција на свитоците и понудивме повеќе од 1 милион американски долари награди, дадени од многу дарежливи донатори.Глобална заедница на конкуренти и соработници се собраа за да го решат проблемот со компјутерската визија, машинското учење и напорната работа.

Помалку од една година подоцна, во декември 2023 година, успеаја. Конечно, по 275 години, можеме да почнеме да ги читаме свитоците:

Текст од PHerc.Paris. 4 (Institut de France), невиден 2.000 години. Останува да се прочита околу 95% од свитокот.

Мислите на нашите предци, затворени во кал и пепел 2000 години, скриени во темнина - сега, со светлината на светскиот напор сјае врз нив, конечно повторно видени.

Голема награда

Добивме многу одлични поднесоци за Големата награда на Везув предизвик, неколку во последните минути пред крајниот рок на полноќ на 1-ви јануари.

Овие поднесоци му ги презентиравме на тимот за рецензија и тие беа пречекани со големо чудење. Месецот јануари го поминавме внимателно разгледувајќи ги сите поднесоци. Нашиот тим од еминентни папиролози работеше дење и ноќе за прегледување на 15 колони текст во анонимизирани поднесоци, додека техничкиот тим изврши ревизија и репродуцирање на доставениот код и методи.

Имаше еден поднесок кој јасно се издвојуваше од останатите. Работејќи независно, секој член на нашиот тим на папиролози откри повеќе текст од овој поднесок од кој било друг. Неверојатно, записот ги постигна критериумите што ги поставивме при објавувањето на Везув предизвикот во март: 4 пасуси од по 140 карактери, со најмалку 85% од знаците што може да се повратат. Ова не беше дадено: повеќето од нас од организациониот тим доделија помала од 30% веројатност за успех кога ги објавивме овие критериуми! Покрај тоа, поднесокот вклучува уште 11 (!) колони текст - вкупно повеќе од 2000 знаци.

Резултатите од овој преглед беа јасни и едногласни: Големата награда на Везув предизвик од 700.000 американски долари се доделува на тим од тројца за нивното одлично поднесување. Честитки до Јусеф Надер, Лук Фаритор и Џулијан Шилигер !


Сите тројца победнички членови на тимот беа силни соработници на заедницата уште од самиот почеток на Везув предизвикот. Можеби се сеќавате на Јусеф. Тој е египетски докторант во Берлин кој можеше да прочита неколку колумни текст во октомври, освојувајќи ја второпласираната награда „Први букви“ . Неговите резултати тогаш беа особено јасни и читливи, што го направи природно водство за тимот што се формираше.

Можеби се сеќавате и на Лука: тој е 21-годишниот студент и практикант на SpaceX од Небраска, кој беше првиот човек во историјата што прочитал цел збор од внатрешноста на свитокот Херкуланеум (ΠΟΡΦΥΡΑe7;, „виолетова“). Ова му ја донесе наградата за први писма за првото место, неколку недели пред резултатите на Јусеф.

И конечно, можеби се сеќавате на Џулијан. Тој е швајцарски студент по роботика на ETH Цирих, кој освои три награди за Сегментација на алатки за неговата неверојатна работа на Картограф на том. Ова овозможи 3d-мапирање на областите со папирус што ги гледате пред вас.

За Големата награда, тие се собраа во супертим, соборувајќи го така што го создадоа она што едногласно се сметаше за најчитливо.

Поднесокот содржи резултати од три различни архитектури на модели, од кои секоја ги поддржува наодите на другите, а најсилните слики често доаѓаат од модел базиран на TimeSformer . Повеќекратните мерки спречуваат преоптоварување и халуцинации, вклучувајќи резултати од повеќе архитектури, студија за големини на влезно/излезни прозорци, измазнување на етикетите и различни набори за валидација. Како и со сите наши награди, овој код за откривање мастило е објавен како отворен код (на GitHub ), израмнувајќи ги сите во заедницата.

Сликата на главната апликација на победниците (TimeSformer 64x64).

Покрај неспоредливото откривање мастило, победничката пријава го содржеше најсилниот пристап на авто-сегментација што сме го виделе досега (повеќе за процесот на „сегментација“ подолу). ThaumatoAnakalyptor (отприлика: Miracle Uncoverer) од Џулијан генерира масивни папирусни сегменти од повеќе свитоци. Повторните сегменти на добро познати области ги потврдуваат претходните наоди со мастило, а сосема нови сегментации откриваат пишување на други места, како што е најоддалечената обвивка на свитокот!

Излези од авто-сегментација. Горниот ред се преклопува со сликата за поднесување, долниот ред има нови сегменти. Останува уште многу работа за да се подобри оваа ветувачка алатка.

Честитки за Јусеф, Лука и Џулијан. Вие сте заслужените победници на Големата награда на Везув предизвик за 2023 година!

ВторопласираниОд преостанатите поднесоци, резултатите од нашиот тим на папиролози идентификуваат тринасочна изедначување за второпласираната позиција. Овие записи покажуваат неверојатно слична читливост еден на друг, но сепак се издвојуваат од останатите со тоа што се значително почитливи. Им честитаме на следните тимови, секој со 50.000 долари дома!

Шао-Киан Мах. GitHub
Елијан Рафаел Дал Пра, Шон Џонсон, Леонардо Скабини, Раи Фернандо Дал Пра, Жоао Витор Брентигани Торезан, Даниел Балдин Франческини, Бруно Переира Келм, Марсело Сокол Грис и Одемир Мартинез Бруно. GitHub
Луис Шлесингер и Арефех Шерафати. GitHub

Секој од овие тимови донесе на маса нови пристапи кон суптилностите на етикетирањето со мастило и земање примероци. Не заборавајте да ги проверите нивните методи на линковите погоре. Другите тимови, исто така, сега може да изберат да ги споделат своите пристапи, затоа не заборавајте да ја следите нашата заедница на Discord за ажурирања. Приклучувањето кон нашата заедница, исто така, обезбедува пристап до податоците за КТ и повеќе слики според нашиот договор за податоци, како и седиште во првиот ред за секојдневно откривање и соработка!

Што вели свитокот ?

До денес, нашите напори успеаја да одмотаат и да прочитаат околу 5% од првиот свиток. Нашиот еминентен тим на папиролози работеше напорно и постигна прелиминарна транскрипција на сите откриени колумни. Сега знаеме дека овој свиток не е дупликат на постоечко дело; содржи досега невиден текст од антиката. Тимот за папирологија се подготвува да спроведе сеопфатна студија што е можно поскоро. Сите им дадовте многу работа! Првичните читања веќе даваат поглед на овој филозофски текст. Од нашите научници:

Општата тема на текстот е задоволството, кое, правилно сфатено, е највисокото добро во епикурејската филозофија. Во овие две фрагменти од две последователни колони од свитокот, авторот се занимава со тоа дали и како достапноста на добрата, како што е храната, може да влијае на задоволството што тие го обезбедуваат.
Дали работите што се достапни во помали количини даваат повеќе задоволство од оние што се достапни во изобилство? Нашиот автор не мисли: „како и во случајот со храната, ние веднаш не веруваме дека работите што се малку се апсолутно попријатни од оние што се во изобилство“. Меѓутоа, дали природно ни е полесно да правиме без работи кои се во изобилство? „Ваквите прашања ќе се разгледуваат често“.
Бидејќи ова е крајот на свитокот, оваа фраза може да сугерира дека ќе има повеќе во следните книги од истото дело. На почетокот на првиот текст, се спомнува извесен Ксенофантос, можеби истиот човек - веројатно музичар - спомнат и од Филодем во неговото дело За R03;R03;музиката .

Филодемус , од епикурејската школа, се смета дека бил филозоф во резиденцијата на вилата, кој работел во малата библиотека во која биле пронајдени свитоците.

Првични, груби нацрт транскрипции:

 
 Подоцна во свитокот:
Во завршниот дел од текстот, нашиот автор се разделува кон своите противници, кои „немаат што да кажат за задоволството, ниту општо ниту особено, кога станува збор за дефиниција“.
конечно свитокот заклучува:
„… зашто ние [не] се воздржуваме од преиспитување на некои работи, туку разбирање/помнење на други. И нека ни е очигледно да кажеме вистинити работи, како што тие честопати можеа да изгледаат очигледни!“
 Ричард Јанко пишува:
„Дали следбеникот на авторот Епикур, филозофот и поет Филодем е учител на Вергилиј? Се чини многу веројатно.
Дали пишува за ефектот на музиката врз слушателот и ја споредува со други задоволства како оние на храната и пијалоците? Сосема веројатно.
Дали овој текст потекнува од неговата четвороделна расправа за музиката, од која ја знаеме книгата 4? Сосема веројатно: насловот наскоро треба да стане достапен за читање.
Дали Ксенофант кој се споменува е прославениот свирач на флејта, или човекот познат во антиката по тоа што не можел да ја контролира својата смеа, или некој друг целосно? Толку многу прашања! Но, подобрувањата во идентификацијата на мастилото, што може да се очекуваат, наскоро ќе одговорат на повеќето од нив. Едвај чекам“.

Федерика Николарди ни рече:

„Епикурејството вели здраво, со текст полн со музика, храна, сетила и задоволство!

Од Боб Фаулер :

„Како и другите епикурејци, тој го ценеше задоволството пред сè - но задоволството со право сфатено, а не само уживање. Живеејќи во антички Рим - општество кое не е познато по апстиненција - Филодем може да очекува да наиде на скептицизам од неговите читатели.

Научниците може да го наречат филозофски трактат. Но, ни изгледа познато и не можеме да избегаме од чувството дека првиот текст што го откривме е блог стар 2000 години за тоа како да уживате во животот. Дали Филодем им фрла сенка на стоиците во својот завршен пасус, тврдејќи дека стоицизмот е нецелосна филозофија затоа што „нема што да каже за задоволството?“ Прашањата за кои се чини дека разговара - задоволствата на животот и она што го прави животот вреден за живеење - сè уште ни се на ум денес.

Можеме да очекуваме уште многу дела од Филодемус во тековната колекција, откако ќе успееме да ја зголемиме оваа техника. Но, може да има и друг текст - дијалог на Аристотел, изгубена историја на Ливиј, изгубено хомерско епско дело, песна од Сафо - кој знае какви богатства се кријат во овие грутки пепел.

Сеуште е во земјата надежта за многу поголема библиотека, бидејќи две нивоа од вилата остануваат неископани. Повеќе за ова подолу!

Колку се точни овие слики ?

Моделите за машинско учење се познати по „халуцинирањето“: измислување текст или слики кои изгледаат слично на нивните податоци за обука. Слично на тоа, може да има начини за натпреварувачите да изневерат со правење слики, на пр. со вметнување на сликите во тежините на моделот. Како да знаеме дека тоа не се случува овде? Има неколку одговори:

 • Техничка репродукција. Тимот за технички преглед на Везув предизвик ги репродуцираше победничките поднесоци рачно. Се погриживме јасно да го разбереме секој дел од кодот и дека кога ќе го извршиме независно добиваме слични излезни слики. Бидејќи сите податоци за кодот и обуката сега се со отворен код, можете да го сторите истото!
 • Повеќе поднесоци од иста област. Можеби сте забележале дека сите слики за поднесување погоре ја покажуваат истата област на свитокот. Тоа е затоа што објавивме 3d-мапирани папирусни листови во рамките на КТ-скенирањето („сегменти“) создадени од нашиот тим за сегментација, кои потоа ги користеа сите натпреварувачи. Резултирачките излезни слики - создадени од различни ML модели и етикети за обука - дадоа исклучително слични резултати. Ова важи не само за победниците и второпласираните, туку и за другите поднесоци што ги добивме.
 • Мали влезно/излезни прозорци. Моделите за откривање мастило не се засноваат на грчки букви, оптичко препознавање знаци (OCR) или јазични модели. Наместо тоа, тие независно детектираат ситни точки мастило во КТ скенирањето, а пишувањето се појавува подоцна кога тие ќе се соберат. Како резултат на тоа, текстот што се појавува на сликите не е замислен излез на модел за машинско учење, туку е директно поврзан со основните податоци во КТ скенирањето.

  Како функционира расклопувањето ?

  Грубо, виртуелното одвиткување работи во три чекори:
  1. Скенирање: создавање на 3D скенирање на свиток или фрагмент со помош на рендгенска томографија.
  2. Сегментација: следење на стутканите слоеви на валаниот папирус во 3D скенирањето и потоа нивно одмотување или израмнување.
  3. Откривање мастило: идентификување на областите со мастило во сплесканите сегменти со помош на модел за машинско учење.

  Овие свитоци беа скенирани во Дијамантскиот извор на светлина, забрзувач на честички во близина на Оксфорд, Англија. Објектот произведува паралелен зрак на Х-зраци со висок флукс, што овозможува брзо, прецизно и снимање со висока резолуција. Фотографиите со рендген се претвораат во 3Д волумен од воксели со помош на алгоритми за томографска реконструкција, што резултира со куп слики од парчиња. 

  Следниот чекор е да се идентификуваат поединечни листови од папирус во 3D простор. За ова првенствено користиме алатка наречена Volume Cartographer , создадена од Сет Паркер и други во лабораторијата на Брент Силс, а зголемена од нашите натпреварувачи, првенствено Џулијан Шилигер (Големата награда) и Филип Алгаер.

  Том Картограф е управуван од нашиот тим на сегментатори со полно работно време: Бен Кајлс, Дејвид Џози и Конрад Розенберг. Тие користат комбинација од автоматски алгоритми и рачни прилагодувања за да мапираат големи области на папирус. Ова е сè уште макотрпен процес, со многу простор за подобрување ако сакаме да ги сегментираме сите свитоци.

  Конечно, откривање мастило. Стивен Парсонс во лабораторијата на Брент покажа дека мастилото на Херкуланеум теоретски може да се открие при КТ скенови, но досега само со користење на помали фрагменти - допрва треба да се постигне откривање мастило во поголемите скенови на целосни свитоци. Со месеци овој дел се покажа неостварлив, додека не беше постигнат напредок на две одделни патеки:

  1. Шема за крцкање. Минатото лето, Кејси Хендмер откри чудна шема на „крцкање“ гледајќи во необработени зарамнети волумени на површината. Овој модел изгледаше како да формира букви. Кејси ја доби Првата награда за мастило за ова монументално откритие и ја сподели со заедницата, а следеше наплив на активности.
  Лук Фаритор (добитник на големата награда), веднаш почна да лови повеќе пукање во волумените на зарамнети површини произведени од тимот за сегментација. Потоа тренирал модел за машинско учење на формите што ги нашол, што директно довело до тоа да ја освои наградата „Први букви“ во октомври.
  1. Kaggle натпревар. Одделно, стотици тимови се обидоа да го изградат најдобриот модел за машинско учење за откривање мастило во отворени фрагменти - парчиња што се откинале за време на физичкиот процес на одмотување на свитоците, пред стотици години. Наместо етикетирање на крцкање (што сè уште не беше познато), тие имаа корист од податоците за вистинитоста на земјата директно од фотографиите на овие фрагменти.
  Фотографија од фрагмент 1

  Ова резултираше со одлични модели, но се чинеше дека тие не работеа на срамнети со земја сегменти што ги произведе тимот за сегментација. Тоа беше, додека Јусеф Надер (добитник на голема награда) не ги искористи техниките за адаптација на доменот на нив, почеток на техниката што на крајот му ја донесе наградата Прво писмо на второто место.

  По успехот на наградата за први писма, Големата награда изгледаше на дофат. Јусеф, Лук и Џулијан се здружија, а неколку други тимови исто така доставија силни поднесоци.

  Што требаше ?

  Со Везув предизвикот, се надеваме не само да го решиме проблемот со читањето на папирусите Херкуланеум, туку и да инспирираме слични проекти. За тоа, корисно е да се знае што придонесе за нашиот успех во 2023 година. Еве неколку работи за кои веруваме дека биле важни:

  1. Инспиративна цел и јасна цел. Постојат многу достојни причини во светот, па затоа помага што нашата цел е невообичаена за натпреварување во компјутери. Наскоро привлече повеќе печат и донации, привлече суштински мотивирана заедница и ја зголеми нашата веројатност за успех во почетокот (појава на истражувачка област => повисока маргинална корист од потрошените долари). Би сакале да видиме повеќе проекти кои се „таму надвор“, токму поради овие причини!
   
  1. Солидна почетна точка. Темелот беше поставен од д-р Силс и неговиот тим . Тие поминаа две децении правејќи ги првите скенирања, градејќи Volume Cartographer , демонстрирајќи го првиот успех во виртуелното одвиткување и докажувајќи дека мастилото Herculaneum може да се открие во КТ.
  Брент Силс, Сет Паркер и Мајкл Дракопулос во забрзувачот на честички.
  1. Спој на конкуренција и соработка. Големата награда сама би страдала од „натрупаност“ на информации: никој не би ја споделил својата средна работа, бидејќи другите би можеле да ја земат и да ја искористат за да ги победат до целта. Без споделување информации, веројатноста еден тим да ги реши сите парчиња од сложувалката за да ја освои Големата награда би била драматично помала.
  Наместо тоа, ја споивме конкуренцијата и соработката со додавање „награди за напредок“ на патот. Овие беа помали награди (често во опсег од 1.000-10.000 долари) на секои 2 месеци. За да освоите награда за напредок, требаше да го објавите вашиот код или истражување како отворен код, а со тоа да и донесете корист на целата заедница.
  Некои од многуте добитници на награди.
  Покрај „израмнувањето“ на целата заедница, ова имаше неколку странични придобивки. Создадовме врева и возбуда во заедницата, што беше мотивирачко за сите. Тоа им овозможи на победниците повторно да ги инвестираат своите добивки во подобра опрема, да пресметаат време, па дури и да ги скратат часовите на работа или студирање за да посветат повеќе на конкуренцијата. И им овозможи на луѓето да се најдат едни со други и да формираат тимови - како што видовме со победниците на Големата награда.
  1. Ангажирање тим за сегментација во куќата. Секоја недела се прашувавме: што е најдоброто нешто што можеме да го направиме сега за да ја максимизираме шансата некој да ја добие Големата награда? На почетокот на летото, ова доведе до (тогаш донекаде контроверзна) одлука за ангажирање тим на етикетирани податоци со полно работно време за рачно да го следат папирусот внатре во свитоците и со отворен код срамнети со земја сегменти.
  Алтернатива беше да се остави проблемот со сегментацијата на натпреварувачите, па дури и да се доделат посебни награди за сегменти, но тоа имаше неколку негативни страни. Прво, тешко е да се процени квалитетот на сегментот пред да се знае што да барате (сè уште немавме детекција на работно мастило). Поттикнувањето на количината на сегментот автоматски ќе го казни квалитетот. Второ, работата со етикетирање е мачна и одзема многу време, и се покажа дека има долга крива на учење, па затоа е пожелно да се гарантира одредена компензација, што не може да се направи со награда. Трето, циклусот за повратни информации со награди може да биде прилично долг.
  Не бевме догматски приврзани само да бидеме судии; бевме подготвени да истрчаме на теренот и малку да ја шутнеме топката. Така, го направивме она што мислевме дека ќе го максимизира успехот, а за критичното тесно грло на сегментацијата, тоа значеше ангажирање тим.
  Нашиот прекрасен тим за сегментација: Бен, Дејвид и Конрад. Исто така, голем повик до поранешните членови на тимот!
  На крајот на краиштата, оваа одлука функционираше одлично. Тоа доведе директно до откритието на Кејси Хендмер за „шаблонот за крцкање“ - првиот директно видлив доказ за мастило и букви во целосните свитоци. Внатрешната експертиза за сегментација, исто така, се покажа како непроценлива во текот на остатокот од натпреварот, откривајќи области со потенцијално висок сигнал за мастило и откривање на сложеноста на структурата на свитоците. И сегментаторите тесно соработуваа со натпреварувачите од заедницата, што доведе до многу подобар софтвер за сегментација. Тоа беше најдоброто од двата света!
  1. Максимизирање на површината за пробиви. Нашиот успех беше резултат на многу помали откритија на широка група луѓе. Неверојатно е колку работи мораше да се соберат за да се случи ова. Отстранете било кое од овие, и немаше да успееме, барем не во оваа временска рамка.
  Има многу повеќе придонеси отколку што можеме да наведеме овде - дури и идеите и откритијата што слетуваат надвор од критичната патека сè уште беа важни, бидејќи требаше да се исцрпи огромен простор за пребарување за да се најдат идеите што функционираат. Со оглед на вистинската рамка, колективната интелигенција на заедница како оваа е многу моќна.

  Што е следно? Објавување на Големата награда на

  Кога го започнавме натпреварот, повеќето од нас процениле дека имаме помалку од 30% веројатност за успех во текот на годината. Во тој момент, сè уште не беа откриени букви во свитокот. Згора на тоа, свитоците едвај воопшто беа сегментирани. Се сомневавме дали проектот може да успее, особено до рокот што го одредивме. Дали беше присутен сигналот за мастило? Дали скеновите беа доволно со висока резолуција? Може ли техниките што се користат за идентификување на мастилото во фрагментите да се пренесат во свиток? Ништо од ова не беше познато во тоа време. Но, знаевме дека вреди да се проба!

  Во првата фаза од предизвикот Везув, одговоривме на сите овие прашања, извлекувајќи 15 колони од досега виден текст од внатрешноста на грутка јаглерод. Сега имаме докажани техники за виртуелно одмотување на свитокот од папирус и препознавање мастило со помош на машинско учење.

  Фаза 2

  Во 2023 година добивме од 0% до 5% од свитокот. Во 2024 година, нашата цел е да одиме од 5% од еден свиток, до 90% од сите четири свитоци што ги скениравме и да поставиме основа за читање на сите 800 свитоци.

  Примарната цел за 2024 година е да се прочитаат 90% од свитоците, а ние ќе ја издадеме Големата награда за 2024 година на првиот тим што ќе може да го стори тоа . Повеќе детали за точните критериуми за оценување на главната награда ќе бидат достапни во март.

  Тесното грло за постигнување на оваа пресвртница е процесот на следење на површината на папирусот во свитокот. Денес ова е исклучително рачно. Не чинеше повеќе од 100 долари по квадратен сантиметар физичка работа за да го произведеме текстот што можеме да го прочитаме денес. По оваа цена, би чинело стотици милиони или можеби дури и милијарди долари да се сегментираат сите свитоци. Иако подобрувањата на нашите алатки за сегментација ја зголемија нашата ефикасност, таа сепак е премногу рачна и скапа. Она што ни треба е автоматизација.

  И така, нашата примарна цел за фаза 2 е да ја усовршиме автосегментацијата. Направено правилно, ова исто така ќе ни овозможи да ги читаме најпредизвикувачките области во свитокот - области каде што свитокот бил силно компресиран, напукнат, раслопен или на друг начин оштетен - во кои во многу случаи нашите сегашни алатки не можат ни да навлезат.

  Во 2023 година бевме воодушевени од придонесите на заедницата. Ја сакавме конкуренцијата за големата награда, која ги извади најдобрите од натпреварувачите, но исто така бевме воодушевени што видовме како заедницата соработува кон средните цели. Во 2024 година ние се приклонуваме кон тоа, сè уште нудиме голема награда, но издвојуваме уште повеќе од наградниот фонд за придонеси на заедницата - базен што ќе расте додека собираме повеќе пари.

  Ние, исто така, планираме да помогнеме да ги забрзаме работите заедно со нас, да ги балансираме наградите и внатрешната експертиза за да продолжиме со соработката што функционираше толку добро во 2023 година. За таа цел, ќе ангажираме мал тим за софтвер/ML, покрај целосниот - тим за сегментација на времето, кој ќе работи на отворено со нашата заедница за да ја унапреди состојбата на уметноста.

  Доколку сте заинтересирани да придонесете во нашето финансирање и да се приклучите на најлудиот археолошки проект што постои, ве молиме контактирајте не.

  И после тоа ?

  После тоа, ќе го скенираме и читаме секој свиток. Проценуваме дека свитоците што ги имаме во Неапол содржат повеќе од 16 мегабајти текст. Некои членови на нашиот папиролошки тим велат дека откривањето на овој текст ќе биде најголемата револуција во класиката од ренесансата. Како и да е, сигурно ќе биде забавно да се проба!

  И како изгледите за читање стотици свитоци да не се доволно добри, можеби ќе има уште поголема исплата на крајот од сето ова (како што рече Нат на подкастот Dwarkesh : „има злато во оваа кал“ ).

  Д-р Гарет Рајан ( товинстон ) најдобро го пишува на нашата страница за историја :
  „Свитоците што ги имаме сега можеби се само почеток. Кога дел од вилата на папирусите беше расчистена во 1990-тите, археолозите сфатија дека зградата е многу поголема отколку што се мислеше, со две неископани нивоа. Во најмала рака, овие подови најверојатно содржат повеќе папируси во кабинети и кутии за носење. И веројатно е дека тие кријат многу поголемо богатство.
  Сè уште не ја најдовме главната библиотека на вилата, која би содржела многу поширок опсег на грчка и латинска литература. Таа библиотека, со нејзините илјадници, па дури и десетици илјади свитоци, сè уште мора да биде закопана. Ако тие текстови се откријат, и ако сè уште може да се прочита макар и мал дел, тие ќе го трансформираат нашето знаење за класичниот живот и литература на размери што не биле видени уште од ренесансата“.

  Потенцијалот на десетици илјади свитоци, сè уште закопани, кои чекаат да бидат откриени?! Сè уште претстојат највозбудливите денови .

  Прочитајте повеќе детали за тоа што следува во нашиот главен план .

  Ви благодарам

  Ова не можеше да се случи без многу, многу луѓе кои придонесоа на различни начини, и би сакале да им се заблагодариме на сите:
  • Сите кои се натпреваруваа, споделија сознанија, пишуваа код, правеа анализи и внесоа енергија во проектот.
  • Нашите авантуристички донатори, од кои сите се приватни лица од технолошкиот свет, кои го поддржаа овој проект кога воопшто не беше јасно дека има шанси за успех.
  • Организациските тимови (наведени на нашата почетна страница): Тим на Везувиус Челинџ, тим на ЕдуцеЛаб и тим за папирологија.
  • Нашите партнери: EduceLab, Institut de France, Diamond Light Source, Biblioteca Nazionale di Napoli, Getty и Kaggle - и сите нивни соодветни финансиери.
  • Професионалните и аматерски папиролози, историчари, класицисти и други научници - кои помогнаа да се одговорат на безброј прашања во Discord.
  • Придружниот персонал на страната на Везув предизвик (Шон, Емили, Френк, Лулу) и на страната на Универзитетот во Кентаки (Линдзи, Ерик).
  • Многуте соработници на каузата кои дојдоа пред нас - кои правеа ископувања, пишуваа код, правеа скенирања и изградија машини од мочниот меур и свињите за да се обидат физички да ги одмотаат свитоците.
  • И секако добитниците на Големата награда!

  Ви благодарам на сите многу!!

  Сега да продолжиме со тоа и да ги прочитаме останатите свитоци. Најдоброто допрва треба да дојде.

  Придружете ни се на прослава во музејот Гети Вила во Лос Анџелес на 16 март, 16 часот. Повеќе информации овде .Уредете ја оваа страница

   
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани