Британија се враќа кон јагленот за да ги одржи светлата запалени
  Објавено на
share

Британија се враќа кон јагленот за да ги одржи светлата запалени

 

Студеното време предизвика пораст на побарувачката, принудувајќи ја Националната мрежа да ги стави на готовс постројките за јаглен како резервна копија за итни случаи
Британија се претвора во јаглен за да ги запали светлата

 

Националната мрежа на Обединетото Кралство побара од централите на јаглен во вторникот да бидат подготвени да генерираат електрична енергија за прв пат оваа зима, бидејќи студениот бран во доцната сезона предизвика недостиг во снабдувањето со електрична енергија низ целата земја.

Операторот на енергетската мрежа се потпираше на јаглен за да ги зголеми залихите, барајќи уште три единици да се подготват за генерирање откако ќе се сврти кон Electricite de France во понеделникот.

Резервните единици на јаглен беа подготвени за употреба неколку пати во текот на зимата, но ова е првпат да бидат потребни.

„Иако никогаш не е позитивно да се користи јаглен, подобро е отколку да се изгаснат светлата“, изјави за Bloomberg Адам Бел, шеф на политиката во консултантската компанија Stonehaven. „Во моментов, среде енергетска криза, разумно е да се направи.

Слабите ветрови забележани во вторникот и високата побарувачка поради силниот зимски студ, заедно со недостигот на увоз поврзан со штрајковите на работниците од централите во Франција, создадоа „совршена бура“ од енергетската криза во ОК.

Производството на ветер опадна, обезбедувајќи само 13% од електричната енергија во земјата, додека Метеоролошката канцеларија на ОК издаде предупредувања за температури под нулата, како и снег и мраз што може да го наруши транспортот.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани