Во Иран откриени вторите по големина резерви на литиум во светот
  Објавено на
share

 Во Иран откриени вторите по големина резерви на литиум во светот

Депозитите на литиум во Иран се проценуваат на 8,5 милиони метрички тони, што ќе го направи втор по големина резерви на литиум во светот по Чиле
https://media.thecradle.co/wp-content/uploads/2023/03/lithium-1600x1200_0-e1677776886106.jpegЛитиум  (Фотографија: Bjoern Wylezich/Shutterstock)

Исламската Република Иран откри едно од најголемите резерви на литиум во светот, според извештајот објавен од Прес ТВ на 27 февруари.

Според висок функционер на иранското Министерство за индустрија, рудници и трговија (MIMT), наоѓалиштата на литиум би можеле да содржат околу 8,5 милиони метрички тони (MT) подготвени за екстракција, што би го направило едно од најголемите глобални откритија.

Во моментов, Чиле е вториот најголем производител на литиум во 2022 година, со околу 39.000 MT. Резервите на земјата се најголеми во светот, со 9,3 милиони МТ. Досега, вторите по големина резерви се вели дека се во Австралија, со 3,8 МТ.

Ебрахим Али Молабеиги, шеф на одделот за истражување на MIMT, рече дека повеќе резерви на литиумска руда може да се откријат во Хамедан, регион со големи наоѓалишта на глина.

Покрај тоа, Молабеиги се надева дека Иран ќе најде рентабилен начин за извлекување на материјалот поради неговата зголемена побарувачка на светските пазари.

„Во денешниот свет, овој стратешки и вреден метал е од големо значење во напредните технологии“, рече Молабеиги.

„Овој минерал обично се открива во глинена област што го прави откриениот резерват единствен низ целата земја“, додаде тој.

Индексот на цените на литиумот се зголеми за 182,6 отсто на годишно ниво до средината на декември 2022 година, според Benchmark Mineral Intelligence .

Во меѓувреме, S&P Global предупреди на глобален недостиг на литиум штом во 2024 година поради зголемената побарувачка. Разузнавачката фирма добавувач тврди дека сегашните 53 проекти за ископување литиум, кои чинат околу 37,8 милијарди долари годишно, сè уште нема да можат да ја задоволат глобалната побарувачка дури и ако агресивно се развиваат со дефицит од 605.000 тони до 2030 година.

По економското ембарго предводено од САД за осакатување на економијата на Иран, владата воведе мерки за диверзификација на нејзината економија подалеку од нафтата.

Иранската рударска индустрија бележи зголемување на активноста, генерирајќи милијарди долари и создавајќи стотици илјади нови работни места за населението на Иран, според Прес ТВ.

 
 КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани