(како почнаа протестите да бидат се помасовни и ... миркл) Чудо во Јапонија, корона вирусот се уништил самиот себеси
  Објавено на
share

 

(како почнаа протестите да бидат се помасовни и ... миркл)
Чудо во Јапонија, корона вирусот се уништил самиот себеси

 Japan universities develop speedier analysis of coronavirus mutations | The  Japan Times
Пандемијата на коронавирус во Јапонија доживеа неочекуван пресврт, а нивните научници тврдат дека делта сојот на корона се истребил сам себеси со катастрофална грешка на мутација.
 
Во средината на август, имаше нагло зголемување на случаите на коронавирус во Јапонија, со повеќе од 23.000 нови инфекции дневно. Во моментов, тие дневни бројки се намалени на само 170 случаи на нови инфекции, а смртните случаи од таа болест паднаа на едноцифрен број во ноември.
 
Драстичниот пад на новите инфекции и смртни случаи во голема мера се припишува на одличниот процент на вакцинирани,јавното прифаќање за носење маски и други епидемиолошки фактори. Но, некои научници сè уште веруваат дека овој пад е единствен.
 
Изури Инуе, генетичар во јапонскиот Национален институт за генетика, верува дека Јапонија имала среќа и сведочи дека варијантата делта во голема мера ги искоренила другите варијанти на вирусот САРС-КоВ-2 пред самата да се истреби.
 
Инуе и неговите колеги веќе некое време ги проучуваат мутациите на вирусот САРС-КоВ-2 и како тие се засегнати од протеинот „nsp14“, кој е клучен за репликација на вирусот.
 
 
РНК вирусите, како и новиот коронавирус, обично имаат многу високи нивоа на мутации, што им помага брзо да се прилагодат на промените во околината. Но, ја отвора и можноста за таканаречената „катастрофална грешка“, односно кога ќе се акумулираат лоши мутации и на крајот ќе предизвикаат изумирање на одредена варијанта. Се чини дека наведениот протеин „nsp14“ дава преглед на грешката на некој начин и на тој начин му помага на геномот на вирусот да остане под прагот на катастрофалната грешка.
 
„Бевме буквално шокирани кога го откривме ова. Варијантата Делта беше екстремно пренослива во Јапонија и ги замени сите други варијанти. Но, како што се акумулираа мутациите, веруваме дека со текот на времето стана дефектен вирус кој повеќе не можеше да прави реплики“, објасни Инуе.
 
Извор .Б92.нет
 
 КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани