Владата прогласи едномесечна кризна состојба во енергетскиот сектор
  Објавено на
share

 

Владата прогласи едномесечна кризна состојба во енергетскиот сектор

Владата на денешната седница донесе одлука за прогласување кризна состојба во енергетскиот сектор во траење од 30 дена на барање на Комисијата за следење на состојбите со снабдување со електрична енергија, формирана од Министерството за економија.

Единствена мерка што произлегува од оваа одлука, објасни министерот Крешник Бектеши, е да се вшприцаат финансиски средства во енергетските компании со цел да се стабилизира состојбата на пазарот на струја.

Тој наласи дека рестриктивни мерки не се предвидени.

„Нашата најголема заложба е да се заштитат граѓаните од ценовни шокови, а за компаниите да се обезбеди најповолната цена на електричната енергија“, изјави Бектеши.

Министерот за економија рече дека засега не гледа конкретна одговорност за енергетската криза во директорот на ЕСМ, Васко Ковачевски, ниту кај директорот на РЕК „Битола“.

Тој напомена дека Владата го задолжила Управниот одбор на ЕСМ да испита какви мерки се преземени од страна на ЕСМ за решавање на енергетската криза и дали се работело според плановите, а за одговорност рече дека би се барала кога тој извештај ќе биде доставен до Владата.

„Мое лично мислење е дека има одговорност, но најпрвин да се справиме со енергетската одговорност, а потоа ќе реагираме за личната одговорност“, изјави Бектеши.

Како што информира министерот, одлуката за кризна состојба е донесена врз основа на процената на Комисијата дека постои ризик од настанување кризна состојба поради недостиг на електрична енергија и состојбата на пазарот на електрична енергија врз основа на извештајот изготвен од МЕПСО за процената на стабилноста на македонскиот електроенергетски систем за последниот квартал од оваа година.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани