Пописот одложен за септември
  Објавено на
share

 Пописот одложен за септември

 Лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, Христијан Мицкоски и Зоран Заев се договорија пописот да се одложи, соопшти претседателот на опозициската партија, Христијан Мицкоски по завршување на средбата со премиерот Зоран Заев.

Можен термин за одржување на пописот е септември. Тоа ќе биде доволно, според Мицкоски, да се имунизираат попишувачите. На средбата договорено е и локалните избори да се одржат во октомври.
„Се согласивме и веќе утре во рамките на Парламентот ќе биде измената на изборниот законик која се однесува на терминалите за вчитување на отисок на прст. Очекуваме успешно да биде изгласана во Собранието. Се согласивме да ги охрабриме групите кои преговараат за Изборниот законик, а тоа се предлозите за измена во една изборна единица, отворени листи за советници на следните избори, избор на градоначалник во прв круг, последно се разбира тука се гласање на дијаспортата на следните парламентарни избори надвор од дипломатско-конзуларните претставништва, и последно, имплементација на препораките од ОБСЕ“, додаде Мицкоски.

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани