НЛБ размислува за воведување „лежарина“
  Објавено на
share

 

НЛБ размислува за воведување „лежарина“

 

Растот на обемот на готовински депозити по воведувањето на блокадата дополнително се зголеми затоа што луѓето немаат каде да трошат пари и да ги депонираат во банки, рече првиот човек на НЛБ, Блаж Бродњак. Во првата половина на 2021 година, постои голема веројатност дека во Словенија ќе бидат воведени такси за чување пари.

Веројатно е дека тие ќе бидат воведени постепено и во последниот чекор за готовински депозити над 100.000 евра, или исто како и за депозитите на компаниите, рече извршниот директор на НЛБ Блаж Бродњак. НЛБ нема намера да ги воведува за суми помали од 100.000 евра.

Бродњак посочи дека во повеќето земји од еврозоната веќе се воведени давачки. Генерално се спроведуваше прагот од 100.000 евра. Според него, дали НЛБ ќе биде првата банка во Словенија што ќе преземе таква мерка, сè уште е прашање.

„Факт е дека односот кредити-депозити во Словенија е крајно неповолен и брзо се влошува. Ова значи дека обемот на депозити е уште поголем во однос на кредитите отколку во споредливи земји. Ако имате ограничени кредитни можности од повеќе причини, има уште повеќе причини да одговорите на депозитните апликации “, објасни првиот човек на НЛБ.

Тој додаде дека растот на обемот на готовински депозити со затворање на јавниот живот и големите мерки на јавните финансии е уште поголем, бидејќи луѓето немаат каде да трошат, а тој е депониран во банките. Обемот на депозитите на домаќинствата во банките веќе изнесува 22 милијарди евра.

Во однос на работењето на НЛБ, која оствари нето добивка од 104,6 милиони евра во првите девет месеци. Тоа е за 36 проценти помалку отколку во истиот период минатата година, Бродњак истакна дека ова е еден од највисоките резултати на словенечките компании во историјата на крајот на третиот квартал.

„Претпоставуваме дека на крајот на годината, резултатот нема да биде полош отколку во септември“, рече тој.

Претседателот на Управниот одбор на НЛБ, исто така, забележува дека резултатите по општата несигурност при првото затворање на јавниот живот сега се подобри од очекувањата и стравовите од тоа време. Според него, состојбата во словенечката економија е солидна и во последниот квартал, и покрај подолгото затворање.

Според Бродњак, индустријата е скоро целосно искористена, а позицијата на овој сектор е доста поволна. Во однос на деловите од услужните индустрии кои беа посериозно погодени, Бродњак потсетува дека отворањето по првиот бран покажа дека ефектот на замената може да се случи брзо.

„Луѓето се гладни за настани, ние сакаме концерти, чувство на нормалност и забава. Затоа, се надевам дека тие ќе бидат во можност ( услужните компании) да преживеат што е можно повеќе до вакцинацијата, проследено со период на силно економско закрепнување “, рече тој.

Бродњак очекува дека економскиот раст во 2021 година ќе биде во рамките на предвидувањата, односно помеѓу три и четири проценти, и ќе се врати на нивото од 2019 година само во 2022 година и подоцна.

prezemeno od link
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани