Летечка опсерваторија на НАСА - SOFIA 7 откри вода на месечината
  Објавено на
share

 Летечка опсерваторија на НАСА - SOFIA 7 откри вода на месечината

 SOFIA 7 - Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy

Модифицираниот 747 на НАСА е еден од најнеобичните авиони воопшто и единствен од таков вид кој служи како летечка опсерваторија. Бидеејќи лета на големи височини повеќето од светлината од вселената и објектите кои ги следи не успеваат да стигнат до земјата каде се апсорбираат во атмосферата. СОФИА 7 успева да ја детектира токму таа, загубена, светлина, поточно оние во инфрацрвениот дел од спектарот. 

Во задиот дел од авионот има телексоп и има специјална кабина СО поклопец кој се отвора за да може директно да НАБЉУДУВА. Последен негов успех се некои снимки од месечината кои досега беа невидливи за телескопите на површината.

СОФИА успеа да ги детектира некои суптилни промени во рефлексијата на светлината на самата површина. Анализата покажа дека се работи за молекули на вода на површината на месечниата. Ова е дефинитивен наод во кратерот Клавиус. Водата најверојтно датира од времето на бурното создавање на сончевиот систем и е резултат на судар на со дел од планетата земја кое содржело вода. 
 

Самиот наод е фасцинантен исто колку и оваа опсерваторија која прилега и на хај-тек филм.

 Image of Moon and illustration depicting water trapped in lunar soil and NASA’s Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy

 

 Вообичаено авионот опсерваторија лета навечер и летовите траат околу 10 часа на висина од 12 километри.

 

 Onboard NASA's Flying Observatory - Flight Journal

корисни информативни линкови

 

https://images.nasa.gov/details-ARC-20201026-AAV3259-SOFIA-MoonWater-ResourceReel-NASAWeb

https://en.wikipedia.org/wiki/Stratospheric_Observatory_for_Infrared_Astronomy

 

 SOFIA - NASA's Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy | NASA

 SOFIA Makes the Grade | NASA

 

NASA 747, Cleared for Take-Off: Observing a SOFIA Mission
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани